Blog
Poza de cover. Seria de sasiu - ce reprezinta, care este importanta sa, unde se gaseste, cum si unde se poate verifica_Masina, sofer, drum
Publicat de Cordis Dan

Seria de șasiu – ce reprezintă, care este importanța sa, unde se găsește, cum și unde se poate verifica?

Seria de șasiu a unei mașini reprezintă un cod alfanumeric unic, care identifică în mod specific vehiculul respectiv. Acest cod este esențial în mai multe aspecte, inclusiv în identificarea modelului, opțiunilor și specificațiilor mașinii, iar în unele cazuri poate oferi informații despre istoricul vehiculului. În acest articol poți afla despre ceea ce reprezintă mai exact seria de șasiu, care este importanța sa, unde se găsește această serie, cum și unde se poate verifica, care este legătura dintre seria șasiului și culoarea mașinii, dar și ce informații mai poate oferi aceasta.

Seria de șasiu – ce este și care este importanța sa?

1. Seria de sasiu
Imagine de Stephan Louis de pe Pexels.com

Iată informații esenţiale despre ceea ce este, ce reprezintă și care este importanța seriei de șasiu a mașinii tale:

 

 • Ce reprezintă seria de șasiu?

 

Seria de șasiu, cunoscută și sub denumirea de număr de identificare al vehiculului (VIN – Vehicle Identification Number), este un cod alfanumeric unic atribuit fiecărui vehicul și folosit pentru a identifica în mod specific și precis acel automobil. Acest cod este esenţial în industria auto din mai multe motive importante, pe care o să le explorăm în continuarea articolului.

 

 • Seria de șasiu – care este importanța sa?

 

Acum că știi ce înseamnă seria de șasiu, iată și care este rolul acesteia:

 

Identificare unică a vehiculului: seria de șasiu oferă o identificare unică pentru fiecare mașină fabricată. Acest lucru este esențial, pentru a distinge un vehicul de altul și pentru a urmări istoricul și detaliile specifice ale mașinii.

 

Urmărirea istoricului vehiculului: VIN-ul este folosit pentru a urmări istoricul vehiculului, inclusiv istoricul de service și accidente. Acest lucru este important atât pentru proprietarii actuali, cât și pentru cei care doresc să achiziționeze mașini second hand, deoarece oferă informații esențiale despre starea și fiabilitatea mașinii.

 

Identificarea specificațiilor tehnice: seria de șasiu conține informații despre modelul exact al mașinii, opțiuni de echipare și specificații tehnice. Acest lucru este util în timpul reparațiilor sau pentru achiziționarea de piese de schimb compatibile.

 

Combaterea fraudelor și furturilor: VIN-ul este folosit pentru a identifica vehiculele furate sau implicate în activități frauduloase. Acesta poate fi verificat în bazele de date naționale și internaționale, pentru a avea siguranţa că mașina nu are un istoric negativ.

 

 • Câte caractere are seria de șasiu și cum arată?

 

Seria de șasiu este formată dintr-un total de 17 caractere alfanumerice, fiecare literă și cifră având semnificații distincte. Primele trei caractere reprezintă codul de identificare a producătorului, urmate de caractere care indică modelul, tipul de caroserie, motorul și alte specificații tehnice.

 

Seria de șasiu reprezintă un element fundamental în industria auto, oferind o identificare unică și informații esențiale despre fiecare vehicul. De la urmărirea istoricului vehiculului până la identificarea specificațiilor tehnice, VIN-ul joacă un rol important în asigurarea transparenței și fiabilității vehiculului.

Seria de șasiu pe talon – unde se găsește, cum și unde se poate verifica?

2. Seria de sasiu pe talon - unde se gaseste, cum si unde se poate verifica_Masina, drum, sofer, peisaj
Imagine de Riccardo de pe Pexels.com

Seria de șasiu este un element fundamental în identificarea și urmărirea fiecărui vehicul, iar accesul la acest cod este important pentru proprietari, cumpărători și autorități. Seria de șasiu poate fi găsită în mai multe locuri ale mașinii și poate fi verificată în diverse moduri, oferind informații esențiale despre istoricul și specificațiile vehiculului. Iată informații detaliate despre unde se găsește seria de șasiu și cum poate fi verificată!

 

 • Unde se găsește seria de șasiu?

 

Seria de șasiu poate fi localizată în mai multe locuri pe vehicul, iar acestea pot varia în funcție de marca și modelul mașinii. Printre cele mai comune locuri unde este scrisă seria de șasiu se numără:

 

Sub parbriz, vizibilă din exterior: una dintre cele mai obișnuite locuri pentru seria de șasiu este sub parbriz, în partea inferioară a coloanei de direcție. Poți vedea această placă de metal sau plastic de la exteriorul mașinii, de obicei situată în partea stângă sau dreaptă.

 

Pe panoul de bord, vizibilă din interior: dacă intri în mașină, seria de șasiu poate fi situată pe panoul de bord, de obicei în partea inferioară, aproape de parbrizul frontal. Este posibil să fie necesar să te apleci sau să utilizezi o lanternă pentru a o vedea mai clar.

 

În portbagaj, pe o placă metalică: unele mașini pot avea seria de șasiu amplasată în portbagaj, pe o placă metalică fixată într-un loc vizibil. Este important să verifici pe partea interioară a portbagajului, deoarece unele mașini pot avea această placă ascunsă sub covoraș sau în alte locuri.

 

Pe cadru sub mașină: în unele cazuri, seria de șasiu poate fi situată pe cadru sub mașină. Aceasta este o măsură de siguranță, pentru a proteja seria de șasiu.

 

 • Unde găsesc seria de șasiu în talon? – seria de șasiu pe carte

 

Seria de șasiu este, de asemenea, înregistrată pe talonul mașinii (certificatul de înmatriculare) și pe certificatul de înmatriculare tehnică (CIV – Certificat de Înmatriculare a Vehiculului). Acesta este unul dintre cele mai importante documente asociate cu un vehicul și conține informații esențiale despre mașină, inclusiv seria de șasiu. Pe talon, seria de șasiu este listată ca „Număr de identificare” sau „VIN” și este necesară pentru a identifica corect vehiculul în registrele oficiale.

 

 • Cum poţi verifica maşina după seria de șasiu?

 

Pentru verificarea după seria de șasiu a unei mașini, există mai multe modalități:

 

Documente de înmatriculare: consultă talonul mașinii sau certificatul de înmatriculare tehnică (CIV), pentru a găsi seria de șasiu. Aceste documente sunt cele mai accesibile surse, pentru a obține informații precise despre VIN.

 

Inspecție vizuală: caută seria de șasiu în locurile menționate anterior (sub parbriz, pe panoul de bord sau în portbagaj). Este important să ai o sursă de lumină suplimentară și poate fi necesar să te apleci sau să te apropii de zonele respective pentru a vedea mai bine.

 

 • Unde pot verifica seria de șasiu gratuit?

 

Utilizarea serviciilor online: există mai multe servicii online, care permit introducerea seriei de șasiu, pentru a obține informații detaliate despre mașină. Aceste servicii pot oferi istoricul de service, detalii despre rechemări și alte informații importante.

 

Aplicații mobile: unele aplicații mobile specializate permit scanarea seriei de șasiu, folosind camera telefonului, pentru a accesa rapid informații despre vehicul.

 

Verificarea seriei de șasiu este esențială, pentru a obține informații corecte despre vehiculul dorit și pentru a evita eventualele probleme legate de istoricul sau specificațiile mașinii. Este recomandat să folosești surse oficiale și să te asiguri că datele sunt corecte și actualizate.

Care este seria de șasiu? – informaţii esenţiale despre codul de culoare şi verificarea auto

3. Care este seria de sasiu - informatii esentiale despre codul de culoare si verificarea auto_Service auto, mecanic, verificarea masinii
Sursă foto: shutterstock.com

Legătura dintre seria de șasiu a unei mașini și culoarea acesteia poate fi descoperită prin intermediul informațiilor furnizate în cadrul codului VIN. Este important să clarificăm că, seria de șasiu în sine nu conține informații specifice despre culoarea mașinii. Cu toate acestea, este posibil ca unele baze de date sau sisteme de codificare să ofere informații suplimentare despre specificațiile vehiculului, inclusiv despre culoare.

 

 • Cod de culoare după seria de șasiu

 

În general, seria de șasiu conține informații despre producător, model, opțiuni de echipare și specificații tehnice ale mașinii. Cu toate acestea, nu există un cod standard pentru culoare în cadrul seriei de șasiu. Culoarea mașinii este, de obicei, specificată separat și poate fi găsită în alte documente asociate cu vehiculul, cum ar fi cartea de identitate a mașinii (talonul).

 • Cum se află culoarea de fabrică a mașinii?

 

Pentru a afla culoarea exactă a unei mașini pe baza seriei de șasiu, există mai multe metode:

 

Consultarea documentelor de înmatriculare: culoarea mașinii este adesea specificată în documentele de înmatriculare ale vehiculului, cum ar fi certificatul de înmatriculare tehnică (CIV) sau talonul mașinii. Aceste documente conțin informații detaliate despre vehicul, inclusiv culoarea.

 

Contactarea producătorului sau revânzătorului: producătorul mașinii sau revânzătorul autorizat poate furniza informații precise despre culoarea mașinii, în funcție de seria de șasiu. Este posibil să fie necesar să contactezi direct revânzătorul sau să vizitezi un centru de service, pentru a obține aceste informații.

 

Utilizarea serviciilor online: unele servicii online specializate permit introducerea seriei de șasiu, pentru a obține informații despre mașină, inclusiv culoarea. Totuși, este important să utilizezi surse de încredere și să te asiguri că datele sunt corecte și actualizate.

 

Seria de șasiu a unei mașini nu conține în mod direct informații despre culoare. Pentru a afla culoarea exactă a mașinii, este recomandat să consulți documentele oficiale ale vehiculului sau să iei legătura cu producătorul sau revânzătorul autorizat. Culoarea de fabrică a mașinii este un detaliu important și poate fi identificată în mod precis folosind sursele corecte și actualizate.

 

 • Verificare auto după seria de șasiu

 

Seria de șasiu este o secvență unică de 17 caractere alfanumerice, care conține informații detaliate despre vehiculul respectiv. Pe lângă identificarea unică a mașinii, seria de șasiu poate oferi o varietate de alte informații importante, esențiale pentru proprietari, cumpărători și autorități. Află câteva dintre cele mai importante informații pe care le poate furniza seria de șasiu!

 • Dotări după seria de șasiu

 

Producător și țară de fabricație: primele trei caractere din seria de șasiu reprezintă codul de identificare a producătorului. Acest cod indică fabricantul vehiculului și țara în care a fost asamblat. Prin intermediul acestui cod, este posibil să descoperi mai multe detalii despre originea mașinii și standardele de fabricație.

 

Model, variantă și opțiuni de echipare: următoarele caractere din seria de șasiu furnizează informații despre modelul exact al mașinii, varianta și opțiunile de echipare disponibile. Aceste detalii pot include informații despre motor, transmisie, nivel de echipare și pachete de opțiuni instalate în vehicul.

 

Tipul de caroserie și configurația: seria de șasiu poate indica, de asemenea, tipul de caroserie a mașinii, cum ar fi sedan, break, SUV, coupé etc. De asemenea, poate furniza informații despre configurația mașinii, cum ar fi numărul de uși, capacitatea de pasageri și alte detalii relevante.

 

Specificații tehnice: anumite caractere din seria de șasiu pot oferi informații despre specificațiile tehnice ale vehiculului, cum ar fi puterea motorului, capacitatea cilindrică, tipul de transmisie și alte informaţii legate de performanța mașinii.

 

Anul fabricației: una dintre informațiile importante furnizate de seria de șasiu este anul fabricației vehiculului. Aceasta este utilă pentru a determina vechimea mașinii și pentru a urmări istoricul vehiculului.

 

Sisteme de siguranță și emisii: seria de șasiu poate conține informații despre sistemele de siguranță instalate în mașină, cum ar fi airbag-urile, controlul electronic al stabilității (ESP) și sistemele de frânare. De asemenea, poate oferi informații despre normele de emisii oferite de vehicul.

 

Istoricul de service și rechemări: anumite caractere din seria de șasiu pot fi folosite pentru a urmări istoricul de service al mașinii și pentru a identifica eventualele rechemări sau probleme tehnice care au afectat vehiculul în trecut.

 

Dacă ai de gând să achiziționezi o mașină rulată, apelează la un furnizor de încredere de mașini second hand, pentru a evita orice fraudare a seriei de șasiu, care să ascundă anumite informații despre autoturism. De asemenea, nu ezita să verifici seria de șasiu prin intermediul unor surse sigure.

 

Seria de șasiu a unei mașini conține o gamă vastă de informații esențiale pentru identificarea precisă și urmărirea istoricului vehiculului. De la detalii despre producător și specificații tehnice, până la informații despre anul fabricației și sistemele de siguranță, seria de șasiu este un instrument important în industria auto, oferind transparență și fiabilitate pentru proprietarii și cumpărătorii de mașini.

 

În concluzie, seria de șasiu oferă o identificare unică și informații esențiale despre fiecare vehicul. Detaliile VIN-ul, precum urmărirea istoricului vehiculului şi identificarea specificațiilor tehnice, au un rol important în asigurarea transparenței și fiabilității în industria auto.

mai 24, 2024
Leave a Reply

Back to top
Sună acum!
Compare Vehicles: