Blog
Inmatricularea auto. Ce este inmatricularea autovehiculelor, care sunt etapele + documentele necesare pentru Œnmatricularea auto
Publicat de Cordis Dan

Înmatricularea auto – ce este, care sunt etapele și documentele necesare

Imediat după ce ai achiziționat o mașină, este necesar să o înmatriculezi în România. Înmatricularea autovehiculelor este un proces crucial pentru proprietarii de vehicule, fiind reglementată prin legislația aflată în vigoare. Înmatricularea autoturismelor este necesară din mai multe puncte de vedere. Firește, principalul argument care îi interesează pe șoferi este cel reprezentat de faptul că vor să dobândească statut legal pentru mașina lor. Un alt argument constă și în cel al siguranței și controlului traficului. 

Procedura de înmatriculare a unei mașini second hand în România este una destul de complexă, pentru că presupune depunerea unui dosar care conține mai multe documente de înmatriculare auto, dar și plata unor taxe a căror valoare se poate modifica în mod periodic. În acest articol, vei putea să găsești mai multe informații despre ce este înmatricularea mașinii, ce taxe trebuie plătite și care este lista de acte necesare pentru înmatriculare auto second hand provenită din UE sau din zone din afara Uniunii Europene.

Înmatricularea auto – ce este și cum se obține, etapă cu etapă

1. Inmatriculareauto

Înmatricularea unui autoturism reprezintă procesul prin care mașina devine oficial recunoscută de către autoritățile din România și primește un număr de înmatriculare unic. Acest număr este primordial, în vederea identificării și monitorizării tuturor vehiculelor, în contextul circulației rutiere naționale. Procedura de înmatriculare se efectuează de către toți proprietarii de vehicule.

Așadar, procedura de înmatriculare auto trebuie respectată atât de către posesorii de autoturisme noi, cât și pentru cei care cumpără mașini second hand. Principalul motiv pentru care trebuie să se respecte pașii înmatriculării auto în cazul oricărei mașinii constă în faptul că autoritățile trebuie să poată avea control asupra parcului auto național. Prin înmatriculare, se pot identifica și urmări toate vehiculele, pentru a putea fi garantată respectarea normelor de siguranță și de mediu.

Totodată, înmatricularea permite stabilirea și colectarea impozitelor și taxelor specifice fiecărei mașini, contribuind astfel la finanțarea infrastructurii rutiere și a tuturor proiectelor de interes public care vizează traficul auto. Legislația din România reglementează în mod detaliat procedura de înmatriculare auto, actele necesare fiind stabilite prin lege, la fel ca taxele care trebuie achitate de către șoferi. 

 

Etapele înmatriculării auto în România

Înmatricularea unei mașini în România este un proces reglementat clar prin legi și care trebuie efectuat ținându-se cont de o serie de pași. Iată care sunt etapele înmatriculării auto:

  • Alegerea tipului de înmatriculare – înmatricularea poate fi, în funcție de situație, definitivă sau temporară. Înmatricularea temporară se aplică vehiculelor care vor sta în România doar pentru o perioadă limitată de timp, în vreme ce înmatricularea definitivă este destinată vehiculelor noi sau second hand care vor avea proprietar stabil în țară.
  • Verificarea eligibilității – pentru a putea fi înmatriculat în România, vehiculul trebuie să îndeplinească anumite condiții stabilite de autorități. În funcție de tipul acestuia, poate fi nevoie de certificat de conformitate, omologare și alte documente specifice.
  • Plata taxelor aferente – procesul de înmatriculare implică taxe și tarife care pot să varieze și pe care ți le vom prezenta în detaliu în partea a doua a acestui articol. De altfel, totalul acestor taxe determină și cât costă înmatricularea auto.
  • Obținerea poliței RCA – pentru a se putea efectua înmatricularea, este necesar ca proprietarul autoturismului să achiziționeze și o poliță obligatorie de Răspundere Civilă Auto (RCA). Aceasta acoperă riscurile de daune produse terților, în cazul unui accident. Polița RCA poate fi încheiată pe o perioadă de o lună, șase luni sau un an.


Întocmirea unui dosar de înmatriculare auto – această etapă este foarte importantă, iar în calitate de proprietar al unui autoturism nou sau second hand trebuie să știi foarte bine care sunt actele necesare pentru înscriere auto. Tot în partea a doua a acestui articol vei putea descoperi lista completă de acte necesare pentru înmatriculare auto. Există seturi diferite de acte pentru înmatriculare auto din străinătate, în cazurile mașinilor provenite din țări membre ale Uniunii Europene și celor din țări non-UE.

1. Inmatricularea auto - ce este si cum se obtine, etapa cu etapa

  • Programarea la DRPCIV – odată ce dosarul a fost întocmit și conține toate actele pentru înmatriculare, este necesar să se efectueze o programare la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în vederea depunerii documentelor și efectuării formalităților necesare înmatriculării. În unele cazuri, programarea poate fi efectuată online. 
  • Efectuarea ITP-ului – înmatricularea impune și efectuarea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) care atestă faptul că vehiculul respectă normele de siguranță și de mediu. Pasul ITP-ului este valabil mai ales în cazul autoturismelor second hand.
  • Obținerea plăcuțelor de înmatriculare – odată ce toate formalitățile au fost îndeplinite, iar vehiculul este aprobat la ITP, se vor elibera și plăcuțele de înmatriculare. Acestea se montează pe mașină în spațiul destinat, astfel încât să fie vizibile.

 

Așadar, pașii pentru înscrierea autoturismului și eliberarea plăcuțelor de înmatriculare și a talonului sunt unii destul de complecși. Există un set de documente necesare pentru înmatriculare, iar un dosar complet este obligatoriu pentru a obține rapid înmatricularea mașinii. Totodată, este important să știi unde se plătesc taxele pentru înmatricularea auto, dar și cât costă taxa de înmatriculare. Despre toate acestea, poți afla mai multe în continuare.

Acte necesare înmatriculare auto – taxe și acte pentru înmatricularea auto

2. Acte necesare

Ce taxe se plătesc pentru înmatriculare auto?

Taxa de înmatriculare se plătește înainte până ca autoturismul să poată fi pus în circulație pe drumurile publice. Acest lucru este valabil dacă mașina este nouă. În cazul în care cumperi o mașină second-hand din afara României, beneficiezi de o perioadă de 90 de zile în care poți să înregistrezi mașina. Această perioadă începe la momentul în care autoturismul intră în țară. În cazul în care există modificări la nivelul certificatului de înmatriculare inițial al mașinii, trebuie ca autoritățile să fie informate, pentru ca un nou certificat să fie eliberat. 

Costul taxei de înmatriculare auto în România poate să varieze, în funcție de ce tip de vehicul trebuie înscris. În 2024, valoarea taxei poate fi între 60 și 145 de lei. Pe lângă această taxă de bază, se achită și alte taxe, precum cea pentru certificatul de înmatriculare, taxa pentru autorizare (în cazul modelelor noi) și taxa pentru eliberarea plăcuțelor de înmatriculare. Cumulat, valoarea tuturor taxelor poate să ajungă până la 450 de lei. 

 

Ce acte trebuie pentru înscriere auto – unde se plătesc taxele?

Dacă te interesează ce acte trebuie pentru înmatriculare, cu siguranță te interesează unde poți să achiți taxele necesare pentru finalizarea fără probleme a acestui proces. Taxa pentru înmatricularea auto, care are valoarea între 60 și 145 de lei, în funcție de capacitatea cilindrică și alte caracteristici ale autovehiculului, se poate plăti prin transfer bancar în conturile BCR și CEC Bank ale DRPCIV. De asemenea, taxa se poate plăti și pe site-urile Ghiseul.ro sau DRPCIV.ro, caz în care nu va mai fi necesară includerea dovezii plății taxei în dosarul de înmatriculare auto.

 

Cât costă taxa pentru plăcuțele de înmatriculare?

La înmatricularea auto, actele necesare cuprind și dovada plății taxei care este necesară pentru plăcuțele de înmatriculare. Așadar, dacă te întrebi “de ce acte am nevoie pentru înmatriculare auto“, această dovadă este parte din răspuns. Achitarea poate fi efectuată în contul trezoreriei statului, la ghișeu, prin virament bancar, prin mandat poștal sau internet banking. Iată cât costă taxa pentru plăcuțele de înmatriculare folosite în România:

  • plăcuța tip A – dimensiuni 150 x 520 mm, valabilă pentru toate tipurile de autovehicule – 20 lei (se achită taxa pentru două plăcuțe, deci 40 de lei);
  • plăcuța tip B – dimensiuni 200 x 340 mm, valabilă pentru zona din spate a mașinilor 4×4 și a remorcilor – 23 de lei;
  • plăcuța tip C – dimensiuni 130 x 240 mm, valabilă pentru motociclete – 17 lei;

De asemenea, se poate achita o taxă în valoare de 42,5 lei, pentru atribuirea unui număr de înmatriculare preferențial. În plus, există și opțiunea de păstrare a numărului, variantă în care ai de plătit o taxă de 30 de lei.

 

Înmatriculări auto – acte necesare pentru înmatricularea unei mașini noi

Dacă îți cumperi o mașină nou-nouță, trebuie să știi ce acte trebuie pentru înmatriculare auto, înainte de a putea să-ți folosești noua achiziție. Pentru înmatricularea auto, actele necesare se depun de către proprietarul vehiculului sau de către o terță persoană, pentru care se eliberează o procură specială. Iată ce acte trebuie pentru înmatricularea unui autoturism nou:

  • Cererea pentru înmatricularea auto;
  • Fișa de înmatriculare – este necesară viza ANAF și se completează cu datele proprietarului;
  • Original și copie după cartea de identitate a solicitantului;
  • Dovada plății pentru certifica de înmatriculare (în 2024, valoarea este de 49 de lei);
  • Copie după contractul de asigurare RCA, pe numele proprietarului mașinii;
  • Original și copie după cartea de identitate a mașinii;
  • Chitanța aferentă taxei pentru plăcuțele de înmatriculare;
  • Acte pentru înscrierea auto care dovedesc personalitatea juridică, dacă mașina se înmatriculează pe firmă;
  • Original și copie după contractul de leasing, cu semnăturile și numele părților, obiectul contractului și durata plus datele de identificare ale mașinii, dacă aceasta este folosită în leasing.

 

Documente necesare pentru înmatricularea unei mașini second hand achiziționate din România

În cazul în care cumperi o mașină la mâna a doua din România, înmatricularea se face foarte ușor, fiind necesară o simplă transcriere. Ai nevoie de un dosar care să conțină aceleași documentele precum actele necesare pentru înmatricularea mașinii noi (mai puțin fișa de înmatriculare, dacă se face un contract de vânzare-cumpărare care are semnătura ANAF), plus certificatul de înmatriculare al proprietarului anterior, care trebuie să cuprindă transmiterea dreptului privind proprietatea. De asemenea, dacă fostul proprietar nu alege să păstreze numărul pe care îl avea mașina pe când el o deținea, sunt necesare și plăcuțele de înmatriculare.

2. Inmatricularea auto. Acte necesare inmatriculare auto - taxe si acte pentru inmatricularea auto (1)

Acte pentru înmatricularea auto second hand din Uniunea Europeană

Dacă alegi să cumperi o mașină din una dintre țările membre ale Uniunii Europene, ai nevoie de următoarele acte care să fie incluse în dosarul cu documente pentru înscrierea auto:

  • Fișa de înmatriculare auto, vizată de ANAF și completată de proprietar cu datele personale;
  • Dovada plății certificatului de înmatriculare;
  • Cererea de înmatriculare auto;
  • Original și copie a cărții de identitate a solicitantului;
  • Copie după contractul de asigurare RCA;
  • Original și copie după cartea de identitate a mașinii;
  • Original și copie după actul care dovedește dreptul de proprietate al solicitantului;
  • Certificat de autenticitate a mașinii, eliberat de RAR (în 2024, costă 539 de lei);
  • Documente de înmatriculare, în original, eliberate de autoritățile din țara de origine și plăcuțele de înmatriculare;
  • Dovada achitării contravalorii plăcuțelor de înmatriculare;
  • Dovada efectuării și trecerii ITP-ului.

 

Ce acte îmi trebuie pentru înmatriculare auto – cazul mașinilor din țări non-UE

Dacă se achiziționează o mașină la mâna a doua dintr-o țară care nu este membră a Uniunii Europene, există un alt set de acte necesare pentru înscrierea mașinii. Iată ce documente trebuie pentru înmatricularea unui autoturism din altă țară decât cele care fac parte din comunitatea europeană:

  • Toate actele necesare pentru înscrierea mașinilor noi;
  • Certificat de autenticitate care se eliberează de către RAR;
  • Copie legalizată sau original al dovezii îndeplinirii formalităților vamale de import temporar sau definitiv;
  • Acte de înmatriculare emise de autoritățile din țara de origine (original);
  • Plăcuțele de înmatriculare.

 

Pe Auto-Dan.ro ai posibilitatea să cumperi mașini la mâna a doua, pentru care îți oferim chiar și finanțare. Te poți convinge de calitatea serviciilor noastre, vizualizând această galerie de imagini cu clienții mulțumiți pe care i-am avut. Dacă ai nevoie de mai multe detalii, poți lua legătura cu noi folosind datele de pe pagina de contact. Poți comanda și tu o mașină de la noi, iar pentru a găsi autoturismul potrivit pentru tine poți aplica filtre precum marca, kilometrajul sau anul de fabricație. După ce găsești și cumperi mașina dorită, poți demara și procedurile de înmatriculare a autoturismului. 

2. Acte necesare inmatriculare auto

În concluzie, acestea sunt cele mai importante informații despre cât costă înscrierea unui autoturism, cât durează înmatricularea auto și care sunt actele necesare pentru înmatricularea definitivă a unei mașini în România. Procedura nu este complicată și se poate rezolva rapid, mai ales dacă alegi să cumperi un autoturism second hand prin intermediul Auto-Dan.ro. Selectează modelul dorit și contactează-ne, iar împreună putem găsi și o modalitate de finanțare care să îți permită să te bucuri imediat de mașina dorită!

 

Sursa foto: Unsplash.com

februarie 15, 2024
Leave a Reply

Back to top
Sună acum!
Compare Vehicles: