Blog
Diesel sau benzină? Iată care este diferența dintre benzină și motorină în cazul mașinilor
Publicat de Cordis Dan

Diesel sau benzină? Iată care este diferența dintre benzină și motorină în cazul mașinilor

Pentru orice vehicul motorizat, principala componentă ca importanță este motorul. Acesta este mecanismul prin intermediul căruia este generată puterea necesară deplasării mașinii. În lipsa unui motor eficient, nicio mașină nu se poate deplasa în condițiile dorite de șofer. Pe lângă puterea și eficiența motorului, foarte importantă este și capacitatea sa de a oferi randament pe termen lung. Sănătatea motorului este un concept care interesează toți șoferii.

Atât puterea și fiabilitatea, cât și sănătatea motorului sunt elemente care sunt puternic influențate de combustibilul folosit. Cele mai populare tipuri de motoare sunt cele care funcționează pe benzină și motorină. Diferența dintre motorină și benzină este, însă, una foarte mare, din anumite puncte de vedere, astfel că șoferii trebuie să fie foarte bine informați, înainte de a decide în ce tip de mașini second hand să investească, din punct de vedere al motorizării.

Diesel sau benzină – scurt istoric și popularitate la nivel global

Motoarele diesel și motoarele pe benzină sunt două tehnologii distincte, care au cunoscut o evoluție semnificativă de-a lungul istoriei automobilelor. Fiecare dintre aceste tipuri de motoare prezintă caracteristici specifice, beneficii și dezavantaje, lucru care a condus la o diversificare vastă a preferințelor șoferilor și la dezvoltarea foarte multor tehnologii în domeniul auto.

Motorină sau benzină – începuturile

Motoarele pe benzină au fost produse pentru prima oară în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar inventatorul acestei tehnologii este considerat a fi germanul Nikolaus Otto. Neamțul a brevetat primul motor cu ardere internă în 1876, fiind vorba despre un motor în patru timpi. Acest tip de motor a căpătat foarte multă popularitate în rândul producătorilor auto, datorită randamentului bun la viteze mari.

Și versatilitatea era o calitate de seamă a motorului gândit de Otto, astfel că dezvoltarea sa a fost una continuă, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a puterii și eficienței, fiind pentru mulți ani preferatul marilor producători auto. 

În schimb, motoarele pe motorină au apărut mai târziu, primul motor de acest fel fiind inventat de neamțul Rudolf Diesel, în anul 1892. Motoarele diesel au venit cu un ciclu termodinamic diferit, comparativ cu cel al motoarelor pe benzină. Denumit ciclu Diesel, acesta funcționează prin comprimarea aerului, înainte ca lichidul combustibil să fie injectat.

Acest lucru a conferit motoarelor pe motorină un raport de compresie mai mare, care a generat un randament termic mai bun. Inițial, motoarele diesel erau folosite pentru aplicații industriale și nave maritime, pentru că erau extrem de eficiente în condiții de sarcină mare și folosire constantă.

1. Diesel sau benzină - scurt istoric și popularitate la nivel global
Poza de Chad Kirchoff pe Unsplash.com

Diferența între diesel și benzină – evoluția

Cu trecerea timpului, motoarele pe motorină au devenit tot mai populare și în industria auto, mai ales în zona de vehicule comerciale și camioane grele. Acolo, economia de combustibil era prioritară, la fel ca cuplul motor. Motoarele diesel sunt cunoscute și astăzi pentru că oferă un consum redus de combustibil și au o durabilitate mare, ceea ce le face ideale pentru transportul încărcăturilor mari, pe distanțe lungi. 

În decursul deceniilor care au urmat, producătorii auto au dezvoltat tehnologii avansate pentru a ameliora emisiile și pentru a îmbunătăți performanțele motoarelor diesel, astfel încât acestea să poată să fie mai convenabile pentru segmentul de autoturisme de pasageri.

Popularitatea celor două tipuri de motoare a fost una care a fluctuat în funcție de schimbările din piață, de interesul producătorilor pentru dezvoltarea tehnologică și de interesul social pentru subiecte precum starea mediului înconjurător și emisiile de CO2. În anii recenți, creșterea preocupărilor de ordin ecologic a determinat o revenire în topul preferințelor multor producători.

Totuși, motorina continuă să fie foarte populară, iar în prezent, alegerea dintre motor diesel vs. benzină este una care poate fi foarte dificilă. Diferența între diesel și benzină este una complexă și care merită analizată în profunzime, pentru a înțelege toate aspectele care o definesc. 

În continuare, îți vom prezenta o analiză aprofundată benzină vs. diesel la fiabilitate, consum, putere, emisii, dar și alte aspecte care te pot ajuta să decizi ce mașină să cumperi. Pe Auto-Dan.ro găsești mașini second hand de calitate, cu ambele tipuri de motorizare, pentru care putem să îți oferim soluții convenabile de finanțare. Iată, deci, cum să găsești mașina cu motor potrivit pentru tine!

Diferența dintre benzină și motorină – fiabilitate, întreținere, poluare și longevitate

Fie că este vorba despre motor pe benzină sau diesel, această componentă esențială pentru orice mașină trebuie să îndeplinească o serie de criterii, pentru a fi de folos șoferilor. Este necesar ca motorul să fie puternic, eficient la nivel de consum, ușor de întreținut, fiabil și rentabil în timp. Acestea sunt și reperele prin intermediul cărora vom compara randamentul motorului diesel vs. benzină, în continuare.

Benzină vs. motorină – întreținere, putere și eficiență a consumului

Primele criterii de bază în funcție de care se poate face alegerea dintre mașina pe benzină sau diesel sunt aspectele referitoare la putere, întreținere și consumul de carburant. Iată cum se poziționează cele două opțiuni, din aceste puncte de vedere.

Întreținere diesel vs. benzină

Motoarele pe benzină necesită întreținere regulată, schimb de ulei și filtre la intervale regulate. Costurile de întreținere sunt, totuși, mai accesibile decât în cazul unui motor diesel, iar reparațiile generale sunt deseori mai puțin costisitoare.

Motoarele diesel au nevoie de schimburi de ulei și de înlocuirea filtrelor la intervale ceva mai lungi, însă costurile inițiale de întreținere pot fi mai mari. Totuși, durata de viață a unui motor diesel este mai lungă, în medie, decât cea a motoarelor pe benzină, ceea ce ajută la compensarea costurilor inițiale.

2.1. Diesel sau benzină - Benzină vs. motorină - întreținere, putere și eficiență a consumului
Poza de Tim Mossholder pe Unsplash.com

Motor diesel sau benzină – criteriul puterii

Motoarele pe benzină furnizează putere ridicată la turații mai înalte. Sunt soluțiile ideale pentru vehiculele sport și pentru cele care implică o accelerație rapidă. Oferă performanțe excelente la viteze ridicate.

Motoarele diesel oferă un cuplu ridicat la turații mai joase și sunt foarte bune pentru transportul de încărcături și sarcini grele. Sunt eficiente în condiții de trafic urban și accelerare treptată.

 

Mașină diesel sau benzină – eficiența consumului de combustibil

Motoarele pe benzină sunt eficiente la viteze mari și în oraș. Consumul de combustibil este, în general, mai mare decât la motoarele diesel. 

Motoarele diesel sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, oferind o autonomie mai mare. De asemenea, fac față foarte bine condițiilor de trafic dens și pe distanțe lungi.

Benzină sau motorină – fiabilitate, rentabilitate în timp și emisii nocive

Următoarele criterii de pe lista celor care te pot ajuta să alegi un câștigător al dezbaterii dintre motor diesel versus benzină constau în fiabilitatea, rentabilitatea în timp și emisiile generate de cele două variante de motoare.

Motor diesel vs. motor benzină – fiabilitate

Motoarele pe benzină au mai puține componente critice, fapt care determină un risc de defecțiuni majore mai mic. Acestea sunt rezistente la uzură crescută în timp, iar reparațiile pot fi mai puțin costisitoare, în cazul în care apar diverse probleme.

Motoarele diesel sunt construite pentru a rezista la stres și solicitărilor ridicate. De asemenea, au o durabilitate bună datorită construcției robuste. Totuși, necesită o mai mare atenție la măsurile de întreținere preventivă.

 

Motor pe benzină sau motorină – rentabilitate în timp

Motorul pe benzină presupune costuri de achiziție inițiale mai mici decât cele diesel. Consumul de combustibil poate fi mai mare, însă acest lucru este deseori compensat prin prețul mai mic de la pompă.

Motorul diesel are costuri inițiale mai ridicate, dar în timp compensează prin economiile generate de consumul mai mic de combustibil. Durabilitatea sa crescută poate să contribuie la o valoare de revânzare mai mare a autoturismului.

2.2. Diesel sau benzină - Benzină sau motorină - fiabilitate, rentabilitate în timp și emisii nocive
Poza de Gab pe Unsplash.com

Poluare diesel vs benzină

Motoarele pe benzină produc emisii mai mari de dioxid de carbon (CO2) și emisii mai mici de particule fine și oxid de azot (NOx). 

Motorul diesel generează emisii mai reduse de CO2, la care ajută și eficiența mai mare a combustibilului. În schimb, ele generează emisii mai mari de particule fine și oxid de azot.

Motorină vs. benzină – avantaje, dezavantaje și sfaturi despre ce să alegi

Alegerea motorizării mașinii pe care vrei să o cumperi poate să creeze dileme, deoarece ambele tipuri de motoare prezintă avantaje și dezavantaje specifice. Pentru a te ajuta să faci diferența dintre motoare diesel și pe benzină și să alegi mai ușor o mașină potrivită nevoilor tale, îți vom prezenta, pe scurt, toate avantajele și dezavantajele relevante aferente fiecărui tip de motorizare.

 

Motor pe benzină – avantaje (+) și dezavantaje (-)

Avantaje:

  • Costuri inițiale mai reduse;
  • Întreținere ieftină;
  • Performanțe la viteze mari;
  • Emisii de particule fine și NOx mai mici;
  • Benzina este mai ieftină decât motorina.

Dezavantaje:

  • Consum mai mare de combustibil;
  • Cuplu mai mic la turații joase (performanțe reduse la încărcături grele);
  • Autonomie mai mică decât mașinile pe motorină, datorită consumului mai mare;
  • Emisii de CO2 mai ridicate.

 

Motor diesel – avantaje (+) și dezavantaje (-)

Avantaje:

  • Eficiența consumului de combustibil;
  • Cuplu mai mare la turații joase (performanțe bune cu sarcini mari);
  • Emisii de CO2 reduse;
  • Durabilitate crescută;

Dezavantaje:

  • Costuri de achiziție mai mari;
  • Costuri de întreținere mai mari;
  • Dependența de filtrul de particule, piesă care poate fi costisitoare la înlocuire;
  • Emisii de particule fine și NOx mai mari.

 

Așadar, acestea sunt cele mai importante avantaje și dezavantaje ale celor mai populare două tipuri de motoare, în domeniul auto. Pentru a alege motor benzină vs. diesel, te ajutăm și cu o serie de sfaturi importante pe care este foarte bine să le iei în calcul, înainte de a cumpăra o mașină. Iată despre ce este vorba:

 

  • Gândește-te unde vei folosi mașina cel mai des

Este important să analizezi cu atenție tipul de traseu pe care îl abordezi cu regularitate. Dacă parcurgi distanțe scurte, o mașină pe benzină ar putea fi o alegere mai potrivită. Deci, dacă vrei să alegi dintre diesel sau benzină în oraș, cea de-a doua variantă este  recomandată, pentru că oferă performanțe bune și nu necesită rulaj pe distanțe mari, ca în cazul motoarelor diesel. Dacă acestea sunt folosite pe distanțe mici, există riscul ca filtrul de particule să se defecteze în timp.

2.3. Diesel sau benzină - Motorină vs. benzină - avantaje, dezavantaje și sfaturi despre ce să alegi
Poza de Nick Night pe Unsplash.com
  • Evaluează consumul de combustibil

Examinează cu atenție consumul de combustibil pe care îl propune modelul de mașină pe care ai vrea să o achiziționezi. Acest reper este foarte important pentru a evalua costurile operaționale pe termen lung. Motoarele diesel sunt, în general, mai eficiente din acest punct de vedere.

 

  • Ia în calcul și costurile inițiale, dar și pe cele de întreținere și revânzare

Când selectezi modele de mașină cu motor diesel și variante pe benzină și te apuci să le analizezi, ține cont de următoarele categorii de costuri: costul de achiziție, costurile de întreținere și potențialul de revânzare. Mașinile cu motoare diesel pot costa mai mult, inițial, însă oferă economii pe termen lung datorită consumului mai mic. Totodată, ele au și potențial de preț mai bun la revânzare. Pe de altă parte, întreținerea poate fi mai costisitoare.

 

  • Nu neglija emisiile

Dacă te preocupă impactul asupra mediului, ia în calcul nivelurile de emisii ale fiecărui tip de motor. Ține cont de încadrarea autovehiculelor selectate pentru analiză în diversele standarde europene de poluare și nu uita că această încadrare influențează costul de achiziție, dar și taxele de poluare și alte accize aplicabile prin lege.

Mașina pe benzină sau motorină este, deseori, o necesitate, astfel că mulți oameni doresc să dețină un autoturism. Prin intermediul nostru, poți găsi mașini la mâna a doua foarte calitative, de la cele mai importante branduri din domeniu. Poți afla mai multe despre noi de pe site, iar dacă vrei să discutăm despre finanțare și cumpărarea unei mașini, ne poți contacta.

În concluzie, acestea sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoști despre diferența dintre motoarele diesel și pe benzină și despre cuplul motor diesel vs. benzină. Ia în calcul diferențele prezentate, astfel încât să poți alege o mașină dotată cu un motor cât mai potrivit nevoilor tale. După ce ți-ai ales modelul auto preferat, contactează-ne pentru a stabili cum să intri în posesia mașinii tale!

februarie 14, 2024
Leave a Reply

Back to top
Sună acum!
Compare Vehicles: